Όταν το χρώμα της μοναχικότητας είναι «Κίτρινο»

otan-to-xroma-tis-monachikotitas

Η μοναχικότητα είναι μία έννοια ως επί το πλείστον παρεξηγημένη, η οποία συνήθως τρομάζει τους ανθρώπους  και μόνο στην ιδέα  της, ενώ παράλληλα  έχει τη τάση να προκαλεί μία γλυκιά αίσθηση μελαγχολίας. Η έννοια της μοναχικότητας έχει ερευνηθεί κατά καιρούς από πολλούς λόγιους κοινωνιολόγους, ψυχιάτρους και ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, για να μπορέσουν να κατανοήσουν σε βάθος τις συναισθηματικές επιπτώσεις που διαφαίνονται στην ανθρώπινη ψυχολογία. Το συμπέρασμα τους είναι ότι την μοναχικότητα την διαχωρίζουν με ακριβή και σαφή όρια έναντι της μοναξιάς που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος σε κάποια φάση της ζωής του. Στην πρώτη περίπτωση η μοναχικότητα είναι μία χρονική περίοδο μέσα την οποία φωτίζεται η πιο δημιουργική και αυθεντική πλευρά του εαυτού, ενώ στην δεύτερη περίπτωση η μοναξιά κατακλύζει την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου με μαύρες και απελπιστικές σκέψεις.

Την περίοδο αυτή που διανύουμε, απειλούμενη από την εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού, με την συνεπακόλουθη επιβολή μέτρων και τους πιθανούς εγκλεισμούς, ανάλογα με το πότε μία πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου πιάνουμε τον εαυτό  μας να σφίγγεται στην ιδέα και μόνο, ότι θα βρεθούμε μόνοι σε ένα σπίτι με ένα μόνιμο εχθρό να παραμονεύει εκεί δίπλα, «την μοναξιά» . Μα αυτή η τρομαχτική ιδέα της μοναξιάς μπορεί να μετατραπεί σε μία ανακουφιστική ανάσα και παύσης από τους τρελούς και αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η μοναχικότητα περιγράφεται ως μία κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος απολαμβάνει ολοκληρωτικά τον εαυτό του και τα ενδιαφέροντα του, ενώ παράλληλα  ορίζει ξανά  από την αρχή τα θέλω του και τις επιθυμίες του. Παρακάτω αναφέρονται όλα τα θετικά στοιχεία που αναδύονται μέσα από την μοναχικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι, είτε από προσωπική επιλογή, είτε από αναγκαστική επιβολή της από τις εκάστοτε εξωτερικές,  περιβαλλοντικές συνθήκες.

  1. Ελευθερία:

Η μοναχικότητα παρέχει πολλές ευκαιρίες στον άνθρωπο, μία από τις οποίες είναι η αίσθηση της ελευθερίας να καθορίζει ο ίδιος το πρόγραμμα του και τις επιθυμίες, σύμφωνα με την πορεία που χαράζει η εσωτερική του αναζήτηση και όχι σύμφωνα με αυτό που επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες. Είμαστε ελεύθεροι να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε χρόνο σε ότι επιλέξουμε ακόμα και αν αυτή η επιλογή είναι φανερά λανθασμένη. Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε λάθος, είμαστε ελεύθεροι να ζήσουμε το λάθος, χωρίς να επιβαρυνόμαστε με τη ευθύνη άλλων εξωτερικών προδιαγραφών. Η αίσθηση της ελευθερίας ανακουφίζει από τον τραυματικό κομφορμισμό που ενυπάρχει σε οποιαδήποτε κοινωνία.

  1. Δημιουργικότητα:

Η ελευθερία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει ο άνθρωπος στην πιο δημιουργική έκφανση του. Η δημιουργικότητα διοχετεύει πηγαία την αίσθηση της αθανασίας, της αθανασίας της δικιά μας ύπαρξης μέσα στα χρόνια. Η δημιουργικότητα είναι μία έννοια, που για να την βιώσει κανείς πρέπει να περάσει σε πρακτική εφαρμογή των ιδεών και των σκέψεων που σχηματίζονται μέσα στην φαντασία του. Ένα ποίημα, ένας πίνακας, μία κατασκευή, η γραπτή αποτύπωση μία ιδέας καθώς και η διαφορετική οπτική των πραγμάτων αποτελούν την ταπεινή αφύπνιση της δημιουργικότητας, μίας δημιουργικότητας που έχει χρώμα «κίτρινο».

(κίτρινο: Το χρώμα του Ήλιου, ένα γήινο χρώμα, που σχετίζεται με την πνευματικότητα. Συμβολίζει τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα. Το κίτρινο είναι ένα έντονο χρώμα επικοινωνιακά, καθώς μπορεί να συλλάβει την προσοχή των άλλων. Εκφράζει τη νεότητα ενώ “καθαρίζει” το μυαλό μας από τις άσχημες σκέψεις. Συνήθως προτιμάται από ανθρώπους που βρίσκονται σε αναζήτηση έμπνευσης.)

  1. Οικειότητα:

Η οικειότητα αποτελεί κύριο και πρωταρχικό χαρακτηριστικό της χαλάρωσης και της αρμονίας. Αποτρέπει τον άνθρωπο από το να αισθάνεται άγχος και φόβο για κάτι που δεν του είναι οικείο. Πολλές φορές φτάνουμε σε ένα σημείο να αποξενωθούμε όχι μόνο από τον κοινωνικό μας περίγυρο αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ξεχνάμε να δώσουμε προσοχή και σημασία στις σημαντικές ανάγκες μας και έτσι αποπροσανατολιζόμαστε και απομακρυνόμαστε από την βολή μας. Για  να μπορέσει να αποκτηθεί λοιπόν η οικειότητα απαιτεί αφιέρωση χρόνου και φροντίδας από τον άνθρωπο. Η μοναχικότητα αποτελεί την τέλεια συνθήκη για να μπορέσει ο άνθρωπος να έρθει πιο κοντά με τον εσωτερικό του κόσμο, να εντοπίσει τις ανάγκες του, να βάλει σε προτεραιότητα εκ νέου τις επιθυμίες του και να αγαπήσει συνολικά το «εγώ» του.

  1. Πνευματικότητα:

Η έννοια της πνευματικότητας ενέχει μέσα της την διαδικασία της σύνδεσης ανάμεσα σε εμάς και σε εξωτερικά ερεθίσματα ή ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία για να επιτευχθεί θα πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ερευνήσει και να χαθεί σε μονοπάτια ηθικής, κοινωνικής, εσωτερικής αναζήτησης. Η πνευματικότητα στηρίζεται σε μία γερή βάση διερεύνησης  και βαθιάς γνώσης του περιβάλλοντος, η οποία ξαναδίνει νόημα και ουσία σε κάθε μελλοντικό σχέδιο και πράξη που σχεδιάζουμε. Ξαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας και τα θέλω μας με ησυχία και προσοχή, χωρίς να μας βιάζει κάποια εξωτερική δύναμη υποκινούμενη από τα θέλω άλλων ανθρώπων. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων μέσα από την φιλοσοφική αναζήτηση του νοήματος που δίδουν στην ύπαρξη τους, ενστερνίζονται βαθιά την σημαντικότητα της ελπίδας, η οποία είναι ποτισμένη σε κάθε υψηλότερο επίπεδο της  ηθικής μας συνείδησης.

«Ζω μέσα σε αυτήν την μοναχικότητα, την τόσο οδυνηρή για τους νέους αλλά και τόσο υπέροχη στα χρόνια της ωριμότητας.

Όποιος ακολουθεί το πλήθος δεν πρόκειται συνήθως να πάει πέρα από το πλήθος. Όποιος πορεύεται μονάχος, μάλλον θα βρεθεί σε μέρη όπου κανένας άλλος δεν είχε φτάσει.

Να είστε μοναχικοί. Αυτό σας προσφέρει χρόνο για να διερωτάσθε, να ψάχνετε για την αλήθεια. Να διαθέτετε την ιερά περιέργεια. Να κάνετε την ζωή σας αξιοβίωτη.»

Albert Einstein