Το φετινό δώρο Χριστουγέννων είσαι ΕΣΥ!

to-fetino-dwro-christougenwn-eisai-esy

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ…

Οι λαμπερές Χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν σχεδόν για όλον τον κόσμο τη πιο λαμπερή περίοδο του χρόνου. Τι είναι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα ποθητά; Ας ξεκινήσω αρχικά με τα χαριτωμένα παιδικά γέλια που ακούγονται στα ζεστά στολισμένα σαλόνια των σπιτιών δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ανάμνηση της μητέρας να φτιάχνει με όρεξη και πολύ αγάπη τα γιορτινά εδέσματα, τα οποία θα στολίσουν τον μπουφέ και αργότερα το οικογενειακό τραπέζι, γύρω από το οποίο  θα συναντηθούν χαμόγελα, αγκαλιές, θερμοί ασπασμοί,  λόγια αγάπης και gossips τα οποία ενέχουν όλα μέσα τους κάποιες συναισθηματικές  ιστορίες. Ιστορίες που  ενώνονται  και  χορεύουν μεταξύ τους όπως ακριβώς ενώνονται  και οι σχέσεις των ανθρώπων.

Για άλλους τα Χριστούγεννα σημαίνουν μία παύση από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, μέσα στην οποία έχουν άπλετο χρόνο να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες που θέλουν, να συναντηθούν με  φίλους και  αγαπημένα πρόσωπα, να απολαύσουν ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο ή να αφεθούν στον γιορτινό ρυθμό της μουσικής σε κάποιο γειτονικό στέκι. Για άλλους τα Χριστούγεννα αποτελούν  ευκαιρία για μία  απόδραση σε κάποιο εξωτικό μέρος ή σε άλλον γεωγραφικό  τόπο που δεν έχουν εξερευνήσει ακόμα, περιμένοντας να βυθιστούν σε νέες εμπειρίες και αναμνήσεις που θα κουβαλάνε πάντα μαζί τους συνοδευόμενες από την Χριστουγεννιάτικη αυτή αύρα. Φυσικά, τα Χριστούγεννα αποτελούν ωραία περίοδο και για τους πιο μοναχικούς τύπους, οι οποίοι απολαμβάνουν τον προσωπικό τους χρόνο μακριά από υποχρεώσεις και δραστηριότητες και κλείνονται στον εαυτό τους για να ξαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους, τις ανάγκες τους, να αποκαταστήσουν την εσωτερική τους ισορροπία και να ενεργοποιήσουν τις δημιουργικές και εσωτερικές ανησυχίες τους. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τα καλυτέρα δημιουργήματα και έργα τέχνης μέσα από την εσωτερική τους απομόνωση. Πόσο θαυμαστή κατάσταση η μοναχικότητα; Πόση δύναμη κρύβει μέσα της και πόσο ανθρωπιά και συναίσθημα εκπέμπεται από αυτήν;

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ vs ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Και τώρα πως θα πραγματοποιηθούν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και μαζώξεις που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια; Πως θα ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη; Πως γενικά θα προσαρμόσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων σε τόσα περιοριστικά μέτρα και με τον συνοδευόμενο αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας για την επόμενη μέρα; Πως θα συνδυάσουμε το αίσθημα ζωής και της γέννησης που αναδύεται από τα Χριστούγεννα με τον θάνατο που σκορπίζεται από την εξάπλωση της πανδημίας; Η απάντηση σε όλες τις  παραπάνω ερωτήσεις είναι ότι το χριστουγεννιάτικο πορτρέτο για φέτος σκιαγραφεί την δικιά σου παρουσία και δράση.

Το δώρο Χριστουγέννων είσαι ΕΣΥ:

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να εντοπίσεις ποια πράγματα σε κάνουν ευτυχισμένο  και ποια κίνητρα δίνουν νόημα και ζωντάνια στην ζωή σου. Ο στοχασμός των εμπειριών μας είναι μία διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, και αυτό γιατί απαιτεί  αρχικά την πλήρη αληθοφάνεια με τον εσωτερικό μας κόσμο και έπειτα χρόνο και ψυχική ηρεμία για να επεξεργαστούμε χαρούμενες και μη αναμνήσεις. Ο χρόνος για προσωπική αναζήτηση σχεδόν έχει εξαφανιστεί στις μέρες μας, λόγω του απαιτητικού προγράμματος της καθημερινότητας. Τώρα βιώνοντας την δεύτερη καραντίνα, μπορούμε να επαναπροσδιοριστούμε και να ξανά θέσουμε εκ νέου τους στόχους μας, για να γίνουμε ενεργοί συμμετέχοντες στη  ζωή μας και όχι απλοί παρατηρητές.

Μα πως θα πάρουμε δώρα  για όλη την οικογένεια, για τον σύντροφο και τους φίλους μας; Πως θα εκδηλώσουμε την αγάπη μας χωρίς τις συνηθισμένες γιορτινές συνήθειες. Μα και πάλι η λύση είσαι ΕΣΥ. Η παρουσία σου και η ευχάριστη γιορτινή διάθεση είναι το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων, το οποίο μπορείς να προσφέρεις. Η παρουσία σου και μόνο  είναι αρκετή για να δημιουργήσει νέες και τρυφερές αναμνήσεις, να γεμίσει με χαμόγελα και ζεστασιά τις γιορτινές συναντήσεις και να συντροφεύσει με τρυφερότητα όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ένα σπιτικό γλυκό, φτιαγμένο με τα χεράκια σου, μία αυτοσχέδια κάρτα πνιγμένη στις ουσιαστικές ευχές και το χαμόγελο σου φτιάχνουν ένα ιδανικό πνεύμα Χριστουγέννων.

Και πως θα διασκεδάσουμε και θα γεμίσουμε μπαταρίες που όλα τα μαγαζιά και οι χώροι εστίασης θα είναι κλειστά; Για φέτος τα Χριστούγεννα ας  διασκεδάσουμε την ψυχή μας κάνοντας μία πράξη αγάπης σε κάποιον που έχει την ανάγκη μας και την φροντίδα μας. Μοίρασε ένα πιάτο φαγητό σε έναν άστεγο νεαρό, ή αγόρασε τα απαραίτητα τρόφιμα για μία μητέρα που δεν έχει να ταΐσει τα βρέφη της, στήριξε οικονομικά η εθελοντικά κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή απλά μοίρασε την καλημέρα σου σε κάποιον περαστικό ή γείτονα. Γίνε εσύ ο Αι Βασίλης για αυτούς τους ανθρώπους. Μύησε τους με τον τρόπο σου στο κλίμα των Χριστουγέννων, όπως το βίωσες και εσύ μικρός από την οικογένεια σου.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις για να απολαύσεις αυτές τις γιορτές είναι να ζήσεις το τώρα και να αφήσεις τον εαυτό σου να απολαύσει το πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης που αποπνέουν τα Χριστούγεννα. Επέτρεψε στον εαυτό σου να δει την θετική πλευρά της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα και άφησε το πνεύμα των γιορτών να δώσει χρώμα και ζεστασιά στην ψυχή σου, βάζοντας σύμμαχο σε όλο αυτό τον σεβασμό  και την αγάπη που τρέφουμε  για τον συνάνθρωπο μας.