#metoo: Το κίνημα που ενέπνευσε την γυναικεία δύναμη και έκφραση.

απευθύνεται στις γυναίκες

#METOO

Tο κίνημα που ανέδειξε την δυναμική των γυναικών για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων και του σεβασμού που σηκώνει στις πλάτες της η ύπαρξη τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Το κίνητρο για την Μπερκ ήταν η επιθυμία της να βοηθήσει άλλες γυναίκες , ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ’ επανάληψη και αυτό υπήρξε προσωπικό στοίχημα για τον εαυτό της, να μπορέσει να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στο οποίο θα βρίσκει κανείς κατανόηση και ασφάλεια.

Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά, «κι εγώ επίσης», δόθηκε ως ονομασία στο κίνημα, από τα ίδια τα λόγια της Μπερκ. Αυτά ήταν τα μόνα που μπόρεσε να ψελλίσει σε ένα νεαρό κορίτσι, που είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Τον Ιανουάριο του 2021, μετά την σαρωτική καταγγελία της μπεκατώρου για την κακοποίηση και την παρενόχληση εναντίον επιφανών ανθρώπων στον χώρο του αθλητισμού, πήραν σειρά πολυάριθμες καταγγελίες για σεξουαλική, σωματική και λεκτική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου και έπεται η συνέχεια και για άλλους επιφανείς χώρους, όπου η εξουσία φαντάζει παντοδύναμη και υπεράνω οποιασδήποτε ηθικής και ανθρωπιστικής αρχής. Πλέον γυναίκες και άνδρες που έχουν υπάρξει θύματα κοινωνικών καταχρήσεων αλλά και ακόμα δικών τους επιλογών, διαλέγουν να επιστραυτεύσουν όση δύναμη τους έχει απομείνει, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους και να μεταδώσουν βοήθεια τους σε όσους την χρειάζονται.

δύναμη των γυναικών

Ποιες γυναίκες χαρακτηρίζουμε «δυναμικές» την εποχή που διανύουμε;

Είναι φανερό ότι πλέον ο χαρακτηρισμός «δυναμική γυναίκα» δεν απευθύνεται κατά αποκλειστικότητα σε γυναίκες που ενσαρκώνουν μία δυναμική, εξουσιαστική φιγούρα στον χώρο της πολιτικής ή μια εκθαμβωτική τηλεπερσόνα, όπου η ομορφιά, το ταλέντο και τα πλούτη δημιουργούν θαυμασμό απέναντι σε μία τέτοιου τύπου γυναίκα.

Πλέον ο χαρακτηρισμός «δυναμική γυναίκα» ανοίγει τα σημασιολογικά όρια του και περικλείει μέσα σε αυτά, κάθε γυναίκα που εκφράζει την επιθυμία να υπάρχει με αξιοπρέπεια και σεβασμό μέσα στην κοινωνία του σήμερα. Κάθε γυναίκα που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο όχι μόνο για τα παιδιά και την οικογένεια της, αλλά και για την ίδια. Κάθε γυναίκα που τολμάει να οραματίζεται το μέλλον της, σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Κάθε γυναικά που αποφασίζει να πολεμήσει τους φόβους της και τα τραύματα της, με απώτερο σκοπό την ευτυχία της και το χαμόγελο της.

Κάθε γυναίκα πoυ αποφασίζει να μην προσαρμοστεί στα συνηθισμένα παλαιά στερεότυπα που φέρουν μαζί τους μία βαριά επικριτική και περιοριστική στάση. Κάθε γυναίκα που αποφασίζει να φροντίσει τις πληγές της χωρίς να παραδοθεί στον φαύλο κύκλο της βιαιότητας. Πόσο θαυμαστή η δύναμη που ενυπάρχει σε αυτές τις γυναίκες;

Πως να αναγνωρίσουμε την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας;

Η δύναμη που ενυπάρχει μέσα μας παίρνει την μορφή και το μέγεθος που εμείς της δίνουμε μέσα από τις πράξεις μας και τις σκέψεις μας. Ένα επίκαιρο και πολυσυζητημένο παράδειγμα είναι το «γιατί να μιλήσουν τώρα οι κακοποιημένες γυναίκες; Γιατί τώρα;». Και μία ακόμα απάντηση σε αυτήν την τόσο ενοχλητική ερώτηση θα μπορούσε να είναι, «γιατί τώρα μπορέσαν να πιαστούν από την εσωτερική τους θέληση να προστατεύσουν και να φροντίσουν το κομμάτι του εαυτού τους που είχαν περιθωριοποιήσει τόσα χρόνια από την καθημερινότητα τους. Γιατί τώρα βρήκαν την ασφάλεια και την στήριξη μέσα στην αλεξικέραυνη καταγγελία της Mπεκατώρου και πολύ περισσότερο μέσα από τον τρόπο που αντέδρασε και ανταποκρίθηκε ο κόσμος σε όλες αυτές τις βαρυσήμαντες δηλώσεις».

Η γυναικεία δύναμη ενσαρκώνεται μέσα από διάφορες ενέργειες των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω:

1. Την θέληση να φροντίσουν και να θεραπεύσουν τα ψυχικά και σωματικά τραύματα τους.

2. Το να αποδεχτούν και να φωνάξουν την αλήθεια τους με τόλμη και θάρρος.

3. Το να αποδεσμευτούν από το παρελθόν τους και να προχωρήσουν μπροστά, ξεκινώντας από το παρόν.

4. Το να απολαμβάνουν και το «εδώ και τώρα», αντιμετωπίζοντας και τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση του κοντινού περίγυρου.

5. Το να τολμάνε να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, όπου η παρουσία τους θα χαίρεται τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, που πρέπει να επιδεικνύουμε ο ένας στον άλλον.

6. Το να είναι δίπλα και να συμπαραστέκονται αυτούς που το έχουν ανάγκη, παρόλο που μπορεί και οι ίδιοι να σηκώνουν το δικό τους βάρος ευθυνών και προβληματισμών.

7. Το να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα αυτό που επιθυμούν, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό που τους επιβάλλουν οι εξωτερικές μεταβλητές.

8. Το να μεγαλώνουν με αγάπη και τρυφερότητα τα παιδιά τους και να προστατεύουν τον θεσμό της οικογένειας.

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις δηλώνουν έμπρακτα του τι σημαίνει «έχω δύναμη, να υπάρχω», «έχω δύναμη, να αναπνέω και να χαίρομαι την ελευθερία μου» και «έχω δύναμη, γιατί το αξίζω και νιώθω δυνατός δίπλα σε ανθρώπους που ενστερνίζονται τις ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά». Όποιος άνθρωπος έχει δει τον εαυτό του να δρα παρόμοια με τις παραπάνω ενέργειες, έχει ήδη τόση δύναμη μέσα του, όση χρειάζεται για να βάλει τέλος σε ότι τον περιορίζει και σε ότι τον βαραίνει.

«Θέλει να τρως το ψαροκόκαλο και να πετάς το ψάρι. Δύναμη.»

Ο. Ελύτης