Οδός ονείρων, κόντρα στον φαύλο κύκλο της βίας.

Βία

Ναι, η αλήθεια είναι ότι πράξεις ωμής βίας συνέβαιναν πάντα από τότε που ο άνθρωπος προσπάθησε να οργανώσει κοινωνικές ομάδες και να ζήσει μέσα σε αυτές. Συνέβαιναν πάντα στα γειτονικά διαμερίσματα, μέσα από τα οποία ακούγονταν φωνές βοήθειας και πόνου. Συνέβαιναν πάντα σε σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα, όπου τα παιδιά μπροστά στην προσπάθεια να αποκτήσουν ή να επιβεβαιώσουν την αγάπη και την αποδοχή στα μάτια των γονιών τους, επέτρεπαν στον εαυτό τους να μετατρέπονται σε παθητικά γρανάζια κατάκτησης του άριστα. Συνέβαιναν πάντα, και πολύ περισσότερο σήμερα όπου διανύουμε μία περίοδο, στην οποία το άγχος, ό φόβος και αβεβαιότητα βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε αυτήν την πραγματική παράσταση, όπου συμπρωταγωνιστούν, η απειλή του Κορωναίου, η σκόπιμη πολιτική δραστηριότητα, ο τρομακτικός εφιάλτης της ανεργίας και η σκιά της απομόνωσης, η βία παρουσιάζεται στην χειρότερη μορφή της, σκορπώντας την θλίψη, την απογοήτευση και το μίσος σε όλους μας.

Και γράφοντας σε αυτές τις λίγες σειρές μια απομακρυσμένη οπτική της βίας που ενυπάρχει στην καθημερινότητα μας, θέλω να τονίσω ή ακόμα και να φωνάξω, ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας για την ανθρωπιά (humanity), για την τάση του ανθρώπου να ενυπάρχει ειρηνικά, για την ικανότητα του ανθρώπου να αγαπάει κάθε τι που είναι έξω από αυτόν για την ικανότητα του να εξελίσσεται μαθαίνοντας τις μορφές σεβασμού και αξιοπρέπειας στους απογόνους μας και στους γύρω μας. Όχι δεν πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη στην καλοσύνη που μπορεί να καλλιεργηθεί στον καθένα μας ξεχωριστά είτε είμασταν κάποτε οι θύτες, είτε τα θύματα ενός βίαιου γεγονότος.

Πως μπορούμε λοιπόν να αντιτεθούμε στην αναπαραγωγή της βίας και να βάλουμε ένα τέλος λοιπόν στον φαύλο κύκλο της βίας, που συμπαρασέρνει στο πέρασμα του αθώες, αγνές και εύθραυστες ψυχές?

βία

Βήματα για να θεραπεύσουμε και να αγκαλιάσουμε τα θύματα της βίας:

Όταν ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του θύματος.

Αν έχουμε υπάρξει θύμα σε κάποιο γεγονός το οποίο μπορεί να ανήκει στις παρακάτω κατηγορίες κακοποίησης, καλό θα ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να επεξεργαστεί το ψυχικό και σωματικό τραύμα, αγκαλιάζοντας με τρυφερότητα το εσωτερικό μας κόσμο και δίνοντας χώρο και χρόνο να αναλογιστούμε και να εκφράσουμε τα όσα μας βαραίνουν. Φυσικά σε μία τέτοια διαδικασία πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι θα χρειαστούμε να βρισκόμαστε σε ένα άκρως υποστηρικτικό και επιτρεπτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα αισθανόμαστε την αποδοχή, την κατανόηση, την προσοχή και την αυθεντικότητα όσων συναπαρτίζουν το περιβάλλον αυτό. αν το κοντινό και το οικογενειακό περιβάλλον δεν καλύπτει τις προαναφερθείσες προδιαγραφές, αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύσει και να αναβάλλουμε την διαδικασία βοήθειας που οφείλουμε να παρέχουμε στον εαυτό μας. Για αυτήν την περίπτωση υπάρχουν κατάλληλα οργανωμένες δομές, επαρκώς εκπαιδευμένοι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές , οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν μαζί μας το βάρος και την συνθετότητα επεξεργασίας του τραύματος και της δεδομένης ψυχικής μας κατάστασης. Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα συναισθηματικά τραυματικά ίχνη βίαιων πράξεων, που διαπότισαν την ψυχή μας και το μυαλό μας.

Είδη κακοποίησης:
  • Συναισθηματική κακοποίηση
  • Οικονομική κακοποίηση
  • Σεξουαλική κακοποίηση
  • Κοινωνική κακοποίηση
  • Λεκτική κακοποίηση
  • Καταδίωξη-παρακολούθηση
  • Πνευματική κακοποίηση
  • Ψηφιακή κακοποίηση
Όταν ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του θύτη.

Η περίπτωση να έχουμε προβεί σε βίαιες πράξεις και εμείς οι ίδιοι, ίσως να μας κάνει υπόλογους στην προσωπική μας ηθική συνειδητότητα και αισθήματα ενοχής και άγχους να μας κατακλύζουν, οδηγώντας μας σε κρίσεις πανικού ή ακόμα και σε επαναληπτική συμμετοχή στον φαύλο κύκλο της βίας. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εντοπίσουμε την κρυφή επιθυμία να απαλλαγούμε από την χαοτική ένταση που προκαλεί η έκθεση μας σε βίαιες και κακοποιητικές πράξεις. Πάντα υπάρχει η ευκαιρία να ανατρέψουμε την αναπαραγωγή βίας σε ευκαιρίες για βαθιά ψυχολογική επούλωση των τραυμάτων και ανάδυση του καλών ενσυναισθητικών στοιχείων του ανθρώπου. Η κατανόηση, η αποδοχή της δικιά μας αλήθειας και η συγχώρεση του εαυτού μας, πρώτα από εμάς και ύστερα από το περιβάλλον μας και τους ειδικούς ψυχικής υγείας θα μας επιτρέψουν να αγαπήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας και κυρίως τους φόβους μας, γιατί αυτοί μας καθοδηγούν και μας φέρνουν στο αδιέξοδο της βίας, για να εκτονώσουμε την ένταση και τον θυμό που νιώθουμε. Τα θέματα που συνήθως οι ειδικοί ψυχικοί υγείας επεξεργάζονται μαζί μας, είναι τα συναισθήματα ματαίωσης και απόρριψης, τους φόβους, τα χρόνια άγχη και τα τραύματα που μπορεί να έχουμε επωμιστεί στα παρελθοντικά και παιδικά χρόνια.

Όταν ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του παρατηρητή.

Τέλος και όσοι δεν ανήκουμε σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις οφείλουμε να συμπαρασταθούμε σε αυτούς που έχουν την ανάγκη να θεραπεύσουν τα ψυχικά τραύματα τους και να ακουμπήσουν κάπου το βάρος που ενυπάρχει στην ταυτότητα του θύματος. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις ή να είναι εκπαιδευμένος πάνω στις σπουδές ψυχικής υγείας. Είναι αρκετό το να υπάρχει απλά η θέληση του να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να προσφέρει ελάχιστη από την συναισθηματική του ενέργεια για να συναισθανθεί τον ψυχικό πόνο τους. Η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η αποδοχή και η αυθεντικότητα αποτελούν τα βασικά συστατικά για μία ελπιδοφόρα και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, όταν αυτή προκύπτει είτε μέσα σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, είτε συμβαίνει σε ένα κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Είναι πλέον επιλογή η συνέχιση ή η αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου της βίας, όταν μπορούμε να δράσουμε ενάντια σε αυτόν, είτε μόνοι μας, είτε σε ομάδες. Κάθε άνθρωπος εμποτίζεται από την ανάγκη του να αγαπηθεί και να αγαπήσει, να φροντιστεί και να φροντίσει , να είναι μέρος μίας αμφίδρομης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και θα υπάρχουν πάντα οι ευκαιρίες για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε εγκάρδια την βοήθειας μας, όταν χρειαστεί όχι μόνο για την προσωπική ηθική ικανοποίηση αλλά για την καθολική ενσωμάτωση της αγάπης στην καθημερινότητα μας. Ας εγκαινιάσουμε λοιπόν την οδό ονείρων για όλους μας και ας προστατεύσουμε το δικαίωμα μας να ονειρευόμαστε ένα πιο ανθρωπιστικό κόσμο, ο οποίος μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό.