Κωνσταντίνος Γαβαλάς & Ελευθερία Κοντογεώργη – Οι Διαπροσωπικές Σχέσεις των Νεών

Συναντήσαμε την Ελευθερία Κοντογεώργη και τον Κωνσταντίνο Γαβαλά, δυο νέα παιδιά που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο του θεάτρου και επιπλέον του πολιτισμού!

Η τελευταία θεατρική παράσταση που συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς ήταν οι «Πέρσες» του Αισχύλου στο θέατρο της Επιδαύρου, όπου ήταν μια συγκλονιστική παράσταση, ενώ απολαύσαμε το ταλέντο της Ελευθερίας Κοντογεώργη στην παράσταση «Η Παριζιάνα» στο θέατρο Broadway !

Μας δίνουν την δικιά τους μάτια για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια στις μέρες μας και ποσό μάλλον στην περίοδο της καραντίνας!

Θα ήθελα να μου αναφέρετε ποια κοινωνικά προβλήματα ή δυσκολίες αναδύθηκαν στον χώρο του θεάτρου μετά την υποχρεωτική προσαρμογή στα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid 19;

Κωνσταντίνος: Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην δουλειά μας λόγω της κατάστασης αυτής είναι πάρα πολλά. Δεν θα αναφερθώ στο οικονομικό κομμάτι, όπου είναι και το προφανέστερο. Γενικότερα η δουλειά η δικιά  μας απαιτεί να έχεις σωματική επαφή με τον άλλον, από το πιο απλό όπως είναι η χειραψία μέχρι το πιο σύνθετο που είναι μία ερωτική σκηνή. Απομακρυνθήκαμε πολύ μεταξύ μας οι ηθοποιοί. Το να κάνεις πρόβα φορώντας μάσκα στο θέατρο είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Πρώτα από όλα ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να σε σκηνοθετήσει, αφού δεν μπορεί να δει καν το πρόσωπό σου. Το να φαίνονται για παράδειγμα μόνο τα μάτια σου δεν βοηθάει πολύ. Δεύτερον για εμάς τους ίδιους ήταν πολύ περιοριστικό, γιατί πάνω στην πρόβα μας δεν μπορούσαμε να είμαστε όσο δημιουργικοί θα ήμασταν υπό άλλες συνθήκες γιατί έχεις αυστηρούς περιορισμούς. Δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον, φάγαμε πολλές ώρες για να στήσουμε μία σκηνή της παράστασης, η οποία θα είχε λυθεί μέσα σε ένα τέταρτο, για τον λόγο ότι δεν γινόταν να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον.

Το θέατρο είναι κάτι που ρέει. Με αυτήν την συνθήκη όλη η διαδικασία για την ολοκλήρωση μίας θεατρικής παράστασης γίνεται πιο τεχνική και εκλείπει η μαγεία αυτή της σύνθεσης ανάμεσα στους ηθοποιούς.

Ελευθερία: Εμένα η δικιά μου γνώμη, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου εμπειρία και όσο παρακολούθησα τις παραστάσεις του Κωνσταντίνου το καλοκαίρι, κατάλαβα πως δόθηκε προσοχή και προτεραιότητα στο τεχνικό κομμάτι κυρίως, όπως παράδειγμα πώς να κρατηθούν οι αποστάσεις, να φοράνε όλοι τις μάσκες και έπειτα ακολούθησαν οι διαδικασίες της καλής απόδοσης και ερμηνείας του κειμένου και ότι άλλο χρειάζεται για να έχουμε το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης παράστασης. Βέβαια η παράσταση ήταν άκρως συγκινητική.

 

Κωνσταντίνε, ποια η εμπειρία σου από την συμμετοχή σου στην παράσταση «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου; Ποια μηνύματα περνάει ο Αισχύλος στους σύγχρονους Έλληνες?

Αρχικά να πω το ότι συνεργάστηκα με τόσο χαρισματικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς ήταν για εμένα ένα ανεκτίμητο δώρο και μάθημα. Βέβαια, προφανώς και ο βαθμός δυσκολίας και το επίπεδο ηθοποιίας ήταν αρκετά ανεβασμένο. Για παράδειγμα, η γλώσσα που έπρεπε να αποδώσουμε ήταν τα ερασμιακά, δηλαδή μία ιδιαίτερη διάλεκτο των αρχαίων ελληνικών. Γενικότερα εγώ έχω μία μεγάλη αγάπη για την τραγωδία, με συγκινεί αφάνταστα. Αν με ρωτάς δεν ξέρω γιατί, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει μέσα μου και νιώθω τέτοια σύνδεση με την αρχαιότητα. Η παράσταση αυτή αποτέλεσε μία πολύ ωραία προσέγγιση από τον Δημήτρη Λιγνάδη, είχε πολύ ενδιαφέρον.

Όσον αφορά για τα μηνύματα που περνάει ο Αισχύλος είναι ότι η αλαζονεία και η υπεροψία πολλές φορές δεν βγαίνει σε καλό και ότι πρέπει να μάθεις να εκτιμάς και να σέβεσαι την δύναμη του αντιπάλου. Βέβαια ο Αισχύλος μεταφέρει μέσα από το έργο αυτό μία υπερηφάνεια και έναν θαυμασμό για την εσωτερική δύναμη που ενυπάρχει μέσα στον Ελληνισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε τώρα που παίρναμε δύσκολή φάση με την απειλή του Κορονωϊού να εξαπλώνεται. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας για να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να ξεχνάμε να σεβόμαστε τον δίπλα μας, τον γείτονα, τον συνάνθρωπο μας.

Ελευθερία: Το στήσιμο της παράστασης ήταν εκπληκτικό. Υπήρχανε στιγμές στην παράσταση, που ένιωθες την ανάγκη να χειροκροτήσεις όταν μιλούσαν για την νίκη των Ελλήνων, που πολλές φορές σε ανατρίχιαζε και σε συγκινούσε. Ήταν επιπλέον πολύ συγκινητικό το ότι έμπαινες στο θέατρο και έβλεπες τόσο κόσμο να φοράει ευλαβικά τις μάσκες του και να κρατάει αποστάσεις, δείχνοντας σεβασμό σε όλο το θεατρικό επιτελείο. Αυτό έδινε δύναμη στους ηθοποιούς να συνεχίσουν με ακόμη περισσότερη ενέργεια και πάθος για να ικανοποιήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο το κοινό.

 

Είστε ένα νέο ζευγάρι και οι δύο δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού. Ποια στοιχεία σας γοητεύουν ο ένας στον άλλον; Πως διαχειρίζεστε την σχέση σας, όντας μέσα σε έναν χώρο, όπου η δημοσιότητα, η λάμψη, τα φώτα και η έντονη κοινωνική δραστηριότητα μπορούν να ταράξουν την ισορροπία μίας σχέσης;

Κωνσταντίνος: Ποια πράγματα με γοητεύουν στην Ελευθερία;;… Αρχικά πρέπει να τονίσω ότι η Ελευθερία είναι πάρα πολύ ώριμη για την ηλικία της, δεν λαμβάνω κανένα περιορισμό από αυτήν ούτε στον προσωπική μου ζωή μα ούτε και στην δουλειά μου και αυτό είναι αποτέλεσμα καλής επικοινωνίας. Μπορώ να πω ότι η φροντιστική της διάθεση με γοητεύει πολύ και με ηρεμεί συγχρόνως. Την θαυμάζω πάρα πολύ στην δουλειά της και αυτός είναι ένας λόγος που με κάνει να θέλω να γίνομαι και εγώ όλο και καλύτερος στο δικό μου επαγγελματικό πεδίο. Εκεί που την δυσκολεύω ίσως, αλλά τα καταφέρνει πολύ καλά μπορώ να πω είναι στο να με ηρεμεί, καθώς είμαι νευρικός άνθρωπος.  Όσον αφορά την σχέση μας μέσα στον επαγγελματικό χώρο, έχω να πω ότι όλα τα παραπάνω συντελούν στο να έχουμε και εκεί μια ισορροπημένη παρουσία.

Ελευθερία: Θαυμάζω πάρα πολύ στον Κωνσταντίνο ότι δείχνει πάρα πολύ κατανόηση και αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά του, δεν με περιορίζει πουθενά και σε τίποτα και τον ενδιαφέρει πάνω από όλα να είμαι εγώ ευτυχισμένη για να μπορέσουμε εν τέλει να είμαστε και ευτυχισμένοι μαζί. Να μην ξεχάσω να πω ότι το χιούμορ του είναι αυτό που με  κάνει να τον απολαμβάνω. Αλλά πάνω από όλα με κάνει να νιώθω σημαντική. Την ίδια ακριβώς στάση έχει απέναντί μου και στον επαγγελματικό μας χώρο. Βέβαια δεν θέλουμε να είμαστε από τα ζευγάρια που φωνάζουν την σχέση τους, αλλά ούτε και από τα ζευγάρια που την κρύβουν. Είμαστε άνετοι και αυθεντικοί μέσα στον επαγγελματικό μας χώρο και για αυτό δεν αντιμετωπίζουμε και προβλήματα μεταξύ μας.

 

Ποια η γνώμη σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στο να συνάπτουν προσωπικές σχέσεις; Ακούμε συνέχεια από τους νέους ότι δυσκολεύονται να βρουν έναν ερωτικό σύντροφο χωρίς να τοποθετείται μονίμως η ταμπέλα του εφήμερου. Γιατί πιστεύετε γίνεται αυτό;

Κωνσταντίνος: Όσο περνάνε τα χρόνια έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορέσεις να συμβιώσεις αρμονικά. Μου είναι δύσκολη αυτή η ερώτηση, γιατί με την απάντηση που θα σου δώσω συμφωνώ με την παραπάνω ερώτησή σου και ταυτόχρονα όμως διαφωνώ. Δηλαδή, από την μία μεριά βάζουνε όλοι το εγώ τους πιο πάνω από όλα και περιμένουν οι άλλοι να προσαρμοστούν σε αυτούς χωρίς να δίνονται περιθώρια ελαστικότητας και υποχώρησης. Από την άλλη μεριά όμως, το γεγονός ότι οι άνθρωποι το 2020 δίνουν περισσότερη σημασία στο να καταλάβουνε τι ακριβώς θέλουνε και  στο πως το θέλουνε, στο πως νιώθουνε, στο πως να μην κάνουνε εκπτώσεις είναι καλό για την προσωπική τους ανάταση και ηρεμία σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια που η καταπίεση και η δυστυχία ήταν οικογενειακή υπόθεση. Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ξεκάθαρη ευθύνη για το πως θα κινηθεί σε προσωπικό επίπεδο κρατώντας μία ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα του ενισχυμένου εγώ και της καταπίεσης. Θα συμβεί η όμορφη ερωτική επαφή και επικοινωνία, εφόσον είμαστε και εμείς ανοιχτοί σε αυτό.

Ελευθερία: Εγώ, προσωπικά πέρασα από διάφορες φάσεις στην προσωπική μου ζωή και υπήρχαν στιγμές που καταλάβαινα ότι ο λόγος που δεν ήμουν σε καταστάσεις ισορροπημένες ή τελείωνα τις προσωπικές μου σχέσεις με ένα συγκεκριμένο μοτίβο που δεν μου άρεσε, κατάλαβα ότι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών ήμουν εγώ η ίδια. Οπότε δούλεψα καλά και επεξεργάστηκα το μέσα μου, οπότε κατάφερα να αλλάξω αυτό που δεν μου άρεσε. Να τονίσω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση βοηθάει ότι μεγάλωσα μαζί με αγόρια αδέρφια και κατάλαβα λίγο πιο γρήγορα πως αντιδράει η πως νιώθει το αντίθετο φύλο. Ωρίμασα πιο γρήγορα, μεγαλώνοντας μαζί τους.

Όσον αφορά για τις σχέσεις συμφωνώ απόλυτα με όσα ειπώθηκαν και προηγουμένως από τον Κωνσταντίνο. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο κλισέ και να ακούγεται, είναι σεκταριστικό. Και το κατάλαβα, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάτσω σπίτι μου ένα καλοκαίρι, για να αναρρώσω από ένα ατύχημα, και ασχολήθηκα πολύ με τα social media λόγω απεριόριστου ελεύθερου χρόνου. Το πόσο παθητικό άνθρωπο σε κάνει η αλόγιστη χρήση τους, είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψιν. Το βλέπω και από τις φίλες μου που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν κάποιο άτομο για να συνάψουν  υγιείς σχέσεις. Έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πρότυπα που έχουμε για τον τρόπο που συνάπτουμε σχέσεις και αυτό είναι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εμείς οι νέοι.

Πού κρύβεται το κλειδί για μία ισορροπημένη σχέση;

Πιστεύετε αρκεί η αγάπη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η καραντίνα και οι ιδιαίτερες συνθήκες στην οποία λαμβάνει χώρα;

Κωνσταντίνος: Δεν νομίζω ότι αρκεί η αγάπη μόνο. Πολλά ζευγάρια είναι χωρισμένα, αλλά παρ’ ολαυτά ακόμα αγαπάει ο ένας τον άλλον. Η αγάπη δεν φτάνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις μέσα στην καραντίνα. Κάποιος είπε «όσα ζευγάρια βγάλουν δεύτερη καραντίνα, είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον». Νομίζω πρέπει να υπάρξουν και άλλα πράγματα, όπως η σωστή επικοινωνία, η κατανόηση, χιούμορ πολύ, φυσικά και ο έρωτας, αλλά αυτό το θεωρώ δεδομένο.

Ελευθερία: Εγώ πιστεύω ότι όλα ξεκινάνε από την αγάπη, η βάση δηλαδή για να έχουμε μια όμορφη σχέση είναι η αγάπη. Η κατανόηση και ο σεβασμός που δείχνεις σε έναν άνθρωπο από εκεί ξεκινάνε. Αλλά για την περίοδο της καραντίνας συγκεκριμένα, η αγάπη αποτελεί κάτι πολύ βασικό. Γιατί όταν είσαι συνέχεια με έναν άνθρωπο, σίγουρα υπάρχουν μεγαλύτερες εντάσεις, νεύρα, απόγνωση, άγχος πολύ για το τι θα γίνεις, πως θα είναι τα πράγματα αύριο, μεθαύριο και πολύ πίεση. Οπότε καταλήγουμε ότι όλα αυτά μπορείς να τα ξεπεράσεις γιατί αγαπάς έναν άνθρωπο και θες να είσαι μαζί του, οπότε θες να δουλέψεις και όλα τα παραπάνω προβλήματα.

 

Μπορούμε να μετατρέψουμε τον αρνητισμό και την ηττοπάθεια που αναδύεται στην καθημερινότητα μας σε θετική σκέψη και αισιοδοξία; Μπορείτε να μας επικοινωνήσετε κάποιες προτάσεις πως μπορεί να γίνει αυτό;

Κωνσταντίνος: Εγώ δεν νομίζω να μπορώ να δώσω πολύ θετικές και αισιόδοξες συμβουλές. Χαχαχα. Η Ελευθερία είναι πολύ πιο θετικός άνθρωπος. Βέβαια και εγώ θετικά τα προσεγγίζω τα πράγματα, απλά είμαι πιο νευρικός και αυτό δεν βοηθάει τόσο.

Ελευθερία: Θα σου απαντήσω όπως ακριβώς τα λέω στην κολλητή μου, ή όπως το λέω και στον Κωνσταντίνο που έχουμε κάνει αυτήν την συζήτηση. Είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και δεν αγχώνομαι σχεδόν ποτέ γιατί πάντα σκέφτομαι ότι «Δεν μπορεί, θα βρεθεί μία λύση ή αν δεν βρεθεί μία λύση για κάποιον λόγο δεν βρέθηκε.» Δηλαδή αποδέχομαι την πραγματικότητα όποια και να είναι αυτή και με αυτά που έχω προσπαθώ να φτιάξω πιο όμορφη την μέρα μου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι το σκεπτικό αυτό το απέκτησα όταν κατάλαβα την δύναμη που κρύβω μέσα μου να πετυχαίνω τα θέλω μου και τα σχέδια μου, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια. Και για να αποκτήσεις δύναμη πρέπει να είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θες και αυτήν την ελευθερία μου την έδωσαν οι γονείς μου και με το παραπάνω και τους ευχαριστώ για αυτό.

Οπότε λέω σε όλους εσάς να μην σταματήσετε να ονειρεύεστε, να κυνηγάτε τα όνειρα σας και τα ιδανικά σας, παρόλο που είμαστε κλεισμένοι σε ένα σπίτι και δεν μπορούμε να είμαστε τόσο πρακτικοί.

Επιπλέον, θα ήταν εξαιρετικά καλό να βοηθήσετε κάποιον άλλον. Θα σας ανανεώσει και θα σας δώσει κίνητρο να παραμείνετε αισιόδοξοι σε μία τέτοια περίοδο.

Θα περάσει και αυτό και θα είμαστε πιο δυνατοί. Ευκαιρία να συλλογιστούμε πράγματα και καταστάσεις που δεν το κάναμε τόσο καιρό.