Κατάθλιψη: 5+1 συμπτώματα

κατάθλιψη πρόσωπο

Η έννοια της κατάθλιψης

O όρος κατάθλιψη χρησιμοποιείται πλέον πολύ συχνά στην καθομιλουμένη γλώσσα, περιγράφοντας μία συγκεκριμένη φάση της ζωής μας, μέσα στην οποία ενυπάρχει έντονα ο πόνος, η στεναχώρια, η απογοήτευση και η ανηδονία. Παράλληλα με την αναφορά στην κατάθλιψη, υπάρχουν και πολλές ασαφείς τοποθετήσεις για το τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη, πως μπορούμε να την ορίσουμε σύμφωνα με την δικιά μας εσωτερική πραγματικότητα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από την καταθλιπτική διάθεση που μας εγκλωβίζει την τρέχουσα χρονική περίοδο.

άνθρωποι ανησυχία κατάθλιψης

Συμπτώματα

1. Θλίψη και έλλειψη προγραμματισμού και στόχων για το εγγύτερο μέλλον.

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που σημαίνουν την ύπαρξη καταθλιπτικής διάθεσης είναι η έλλειψη στόχων και επιδιώξεων που δηλώνουν οι πάσχοντες από κατάθλιψη. Αδυνατούν να οραματιστούν τον εαυτό τους μέσα σε μία διαδικασία πραγμάτωσης κάποιας επιθυμίας ή ονείρου τους.

Αυτό τις περισσότερες φορές προκύπτει από επανειλημμένες ματαιώσεις και απορρίψεις που έχουν δεχτεί σε παρελθοντικές προσπάθειες, από το κοντινό η το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. 

2. Σωματική αδυναμία, μόνιμη διάθεση για ύπνο, αδράνεια και αδυναμία συγκέντρωσης.

Μόνιμη αίσθηση κόπωσης και σωματικής αδυναμίας να εισέλθουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ρουτίνας. Αισθάνονται πολύ συχνά άρρωστοι και επιθυμούν να είναι για πολλές ώρες ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και να κοιμούνται.

Ο πολύωρος ύπνος αποτελεί και αυτό ένα εξίσου σύμπτωμα, το οποίο δηλώνει την άρνηση του οργανισμού να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τα δεδομένα της πραγματικότητας του. Γνωστικά το άτομο παρουσιάζει δυσκολίες στην ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, αδυναμίες στην μνημονική ανάκληση και σε άλλες εκτελεστικές λειτουργίες που απαιτεί συντονισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του.

3. Eλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε αγαπημένη δραστηριότητα.

Η καταθλιπτική διάθεση μπορεί να κάνει την εμφάνιση της αισθητή, αν παρατηρήσουμε τις δραστηριότητες που εμπεριέχουμε στην καθημερινότητα μας και αντιληφθούμε ότι το μόνο που κυριαρχεί είναι η αδράνεια και η έντονη διάθεση για ύπνο. Συνήθως, όταν κάποιος περνάει μία καταθλιπτική περίοδο δεν έχει διάθεση να συμμετέχει σε δραστηριότητες κοινωνικού περιεχομένου, σε δραστηριότητες που αφορούν την προσωπική σωματική περιποίηση και καθαριότητα, καθώς και αποφεύγει φανερά την σωματική άσκηση και δραστηριότητες που κάποτε τον ευχαριστούσαν και τις έκανε με προθυμία.

Είναι σαν να έχει εγκαταλείψει ο ίδιος τον εαυτό του και να φεύγει μακριά, για να μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Μην ξεχνάμε ότι η καταθλιπτική διάθεση αποτελεί έναν δυνατό αμυντικό μηχανισμό του ατόμου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές και εξουθενωτικές συναισθηματικά καταστάσεις, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος.

4. Eλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας και διαπροσωπικής επαφής.

Και σε ποιόν θα άρεσε να έρθει σε επαφή με κόσμο, όταν η ψυχική του κατάσταση απαιτεί απομόνωση για να θρηνήσει και να κλάψει για τα κομμάτια του εαυτού του που άφησε πίσω και απροστάτευτα; Η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή οποιασδήποτε πιθανής επικοινωνίας και η σιωπή αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά κατάθλιψης, τα οποία προστατεύουν το άτομο να έρθει σε εκ νέου ματαιώσεις και εντάσεις.

5. Aλλαγή διάθεσης και όρεξης για φαγητό, αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Έρευνες έχουν αναδείξει την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και στην εμφάνιση κατάθλιψης στο άτομο. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, είναι πολύ πιθανόν να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και τις περισσότερες φορές γλυκών, ως απάντηση στα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν, όπως θλίψη, απογοήτευση, άγχος και φόβο.

Από την άλλη μεριά μπορεί να παρατηρηθεί και η άκρως αντίθετη διατροφική συνήθεια, του να αποφεύγει δηλαδή το άτομο την πρόσληψη τροφής, πάλι αντιμετωπίζοντας μ αυτόν τον τρόπο τα αρνητικά συναισθήματα του, επιλέγοντας μία αυτοκαταστροφική στάση διατροφής.

6. Ύπαρξη αυστηρής εσωτερικής κριτικής.

H κατάθλιψη επιφέρει μαζί της και ένα βαρύ φορτίο άγχους. Το άτομο που βρίσκεται σε καταθλιπτική διάθεση έχει την τάση να αγχώνεται με την παραμικρή των ερεθισμάτων στο περιβάλλον του. Υπάρχουν φορές που το άτομο θα ξεσπάσει σε κλάματα ή σε φωνές αν αναγκαστεί να διαχειριστεί κάτι, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας του.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως υπάρχει έντονη σωματική και ψυχική κόπωση, ώστε το άτομο αποφεύγει να αναλάβει εις πέρας οποιαδήποτε υποχρέωση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την αυτό-εικόνα του και θα βάλει στο στόχαστρο της αξιολόγησης τις δεξιότητες του. Το άτομο που παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά για παραπάνω από 3 εβδομάδες, καλό θα ήταν να αναζητήσει υποστήριξη σε κάποιον ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η κατάλληλη εξωτερική βοήθεια από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ψυχολογική θεραπεία , θα συντελέσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. 

Η κατάθλιψη είναι δείγμα ότι ο εσωτερικός μας εαυτός αμύνεται απέναντι σε αρνητικά συναισθήματα, τραυματικά γεγονότα και ψυχικές ανάγκες οι οποίες έμειναν τόσα χρόνια αφρόντιστες. Μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ψυχική δυσλειτουργία μας ταλαιπωρεί, εφόσον βέβαια πρώτα πιστέψουμε στην αξία μας και εμπιστευτούμε και αυτούς που είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν την βοήθεια τους, την φροντίδα τους και την αγάπη τους.