Κίνητρα: 5 τρόποι για να ξαναδώσουμε ζωή στα κίνητρα μας.

κινητρα φωτο

«Τι είναι τα κίνητρα ? πως βρίσκουμε το κίνητρο που θα μας ξυπνήσει? Πως να βρούμε αυτό το κάτι που θα δώσει ζωντάνια και σκοπό στην ζωή μας?»

Φλέγον θέμα, πλέον, σε συζητήσεις ανάμεσα σε φίλους, ζευγάρια, οικογένεια, συνεργάτες και συνάδελφους αποτελούν τα παραπάνω ερωτήματα. και επιλέγω να το αποκαλέσω φλέγον θέμα, γιατί όντως το κίνητρο, το οποίο καθορίζει την δράση μας και τον προορισμό μας αποτελεί την βασική πηγή έμπνευσης και δύναμης που χρειάζεται κανείς για να ξεπερνάει εμπόδια και δυσμενείς καταστάσεις, οδεύοντας θετικά προς την εξέλιξη του.

Τι είναι το κίνητρο ;

Κίνητρο ονομάζεται κάθε επιθυμία του ανθρώπου, που εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το κίνητρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας ενός στόχου, όταν αυτός βέβαια συμβαδίζει με την φιλοσοφία, την νοοτροπία και τις επιθυμίες του ανθρώπου που τον καθορίζει ή τον επιλέγει. Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το κίνητρο δεν αποτελεί από μόνο του πηγή έμπνευσης και δύναμης, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποδώσει νόημα και ουσία σε αυτό. Ο άνθρωπος ορίζει, ελέγχει και μεταβάλλει το κίνητρο στην ζωή του.

Από που προέρχονται τα κίνητρα;

Τα κίνητρα θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες στα εσωτερικά κίνητρα και στα εξωτερικά κίνητρα.

Κάποια από τα κίνητρα εντοπίζουν την πηγή τους στον εσωτερικό μας κόσμο. Είναι κίνητρα που αντλούν την δύναμη μέσα από τα ηθικά πιστεύω μας, από τις αρχές και τις αξίες μας, έτσι όπως τις έχουμε ασπαστεί από το εκάστοτε πολιτισμικό γενικότερα και οικογενειακό ειδικότερα πλαίσιο. Είναι κίνητρά που θα ενυπάρχουν πάντα μέσα μας και θα ζωντανεύουν κάθε φορά που το επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι. Αυτά τα κίνητρα θα είναι πάντα η δύναμη μας για να ανταπεξέλθουμε σε δυσκολίες και για να πείθουμε τον εαυτό μας, «ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω».

Τα εξωτερικά κίνητρα εντοπίζονται σε ότι μας περιβάλλει και βρίσκεται έξω από εμάς. Τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι ένα αρμονικό εργασιακό περιβάλλον, ένα υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο, μία όμορφή φιλική σχέση, μία παραγωγική καθημερινότητα, ένα υγιεινό πρωινό κτλ. Τα εξωτερικά κίνητρα δυναμώνουν όλο και περισσότερο όταν πραγματώνονται κατά την διάρκεια της ρουτίνας μας και όταν μέσα από την χρήση τους διαφαίνονται τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εξέλιξης μας.

κίνητρα

5 tips για να έρθουμε πιο κοντά με τα κίνητρα μας

1. Φτιάξε την καθημερινότητα σου σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα όνειρα σου.

Πολλές φορές δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά σε συνθήκες και παραμέτρους έξω από εμάς. Η καθημερινότητα μας αποτελεί από μόνη της κίνητρο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα πλατύ χαμόγελο. Εφόσον έχουμε εντοπίσει ποιες δραστηριότητες μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν ή ποιες δραστηριότητες μας κάνουν να νιώθουμε παραγωγικοί, μπορούμε να τις προγραμματίσουμε μέσα στην εβδομάδα μας ή ακόμα και στην ημέρα μας.

Επιπλέον, οι σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η γυμναστική, ένας περίπατος σε ένα όμορφο ειδυλλιακό τοπίο και μία βόλτα με μία ευχάριστη παρέα κάνει την ημέρα μας διασκεδαστική και γεμάτη. Η οργάνωση της ημέρας καθώς και ο σωστός προγραμματισμός των υποχρεώσεων και του ελεύθερου προσωπικού χρόνου θα αποτελέσουν κίνητρο υψηλής παραγωγικότητας και λειτουργικότητας.

2. Ξανά προσδιόρισε τον κοινωνικό σου περίγυρο.

Ένας ακόμα βαρυσήμαντος παράγοντας, που μας βοηθάει να βρούμε το κίνητρο μας είναι ο καθορισμός του κοινωνικού περίγυρου μας σύμφωνα με τα ιδανικά μας, τους στόχους μας και την φιλοσοφία μας. Το να έχουμε ανθρώπους γύρω μας, τους οποίους θαυμάζουμε ή ανθρώπους που μας εμπνέουν να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας αποτελεί πηγή κινητήριας δύναμης για τους στόχους μας και για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

3. Σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά.

Η πράξη είναι η καλύτερη απόδειξη της σκέψης μας. Μπορούμε να καταπιαστούμε με κάτι μικρό και απλό και να παραμείνουμε εστιασμένοι σε αυτό μέχρι να δούμε να παράγει καρπούς. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε, τόσο περισσότερο καθυστερούμε να μπούμε στην πράξη και αυτό μας αγχώνει και μας αποκαρδιώνει για να συνεχίσουμε με όρεξη και διάθεση τον προορισμό μας.

4. Βοήθησε τους άλλους ανθρώπους και πρόσφερε τις υπηρεσίες σου.

Μοιράσου τις ιδέες σου, το όραμα σου, τις υπηρεσίες σου σε όσους επιθυμούν να είναι δίπλα σου και σε όσους αναζητούν την βοήθεια σου. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσεις συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που θα ενδυναμώσουν τα εσωτερικά κίνητρα για να συνεχίσεις να εξελίσσεις τον εαυτό σου πνευματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά ακόμα και επαγγελματικά.

Για να μπορέσουμε λοιπόν, να δώσουμε σχήμα, χρώμα και ζωντάνια στην καθημερινότητα μας, η οποία με την σειρά της να αποτελεί κίνητρο για εμάς θα πρέπει πρώτα να δώσουμε χώρο και χρόνο στον ίδιο μας τον εαυτό. Θα πρέπει να γίνουμε για λίγο εξωτερικοί παρατηρητές της πραγματικότητας μας και να σκεφτούμε ποιοι είμαστε, που θέλουμε να φτάσουμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας, ποιο είναι το όραμα μας, τι μας κάνει να χαμογελάμε και να νιώθουμε όμορφα;

Και αφού τα εντοπίσουμε, σιγά σιγά να μπορέσουμε να τα προσαρμόσουμε στα δεδομένα μας και στην πραγματικότητα μας. Πόσο μεγάλη ελευθερία κρύβεται πίσω από το να νιώθουμε κυρίαρχοι στην ζωή μας;