Ευγενία Δημητριάδου

Συναντήσαμε την Ευγενία Δημητριάδου, μια όμορφη προσωπικότητα η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της μόδας!

Η Ευγενία μας μίλησε για την ομορφιά της γυναίκας και πως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την αγάπη της για το σώμα και την ψυχή της!

Πως επηρεάζει η μόδα την ψυχολογία της γυναίκας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

  1. Δώσε μου μία μικρή περιγραφή για την επαγγελματική σου δραστηριότητα.

Θα πω ότι ασχολούμαι τα τελευταία 4 χρόνια επαγγελματικά με το κομμάτι του modeling, ενώ παράλληλα έχω ασχοληθεί επαγγελματικά και με την κομμωτική και εργάστηκα για κάποια χρόνια στο κομμωτήριο των γονιών μου. Με σιγουριά μπορώ πλέον να πω ότι το modeling με κέρδισε και θεωρώ ότι αυτό που με συνδέει πλέον με το τρέχων επάγγελμα μου δεν είναι μόνο η εργασία ως εργασία, αλλά η δημιουργία, η ελεύθερη έκφραση και η αγάπη που τρέφω για αυτό.

Ξεκίνησα από τα 18 μου χρόνια, αλλά τότε δεν είχα ούτε και το μυαλό, αλλά ούτε και την καθοδήγηση από ένα σωστό πρακτορείο να μου πει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω σε αυτόν τον χώρο, οπότε στην αρχή ήταν κάτι που δεν είχε μία ομαλή ροή, κάποιες φορές σταματούσα, κάποιες φορές μπερδευόμουν. Τα  τελευταία χρόνια επειδή ήρθε στην ζωή μου η Aμερική, συνειδητοποίησα ότι θα δουλεύω πάνω σε αυτό που αγαπώ.

  1. Καθώς βρίσκεσαι χρόνια μέσα στον χώρο του modeling και έχεις βιώσει την αγορά της μόδας και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για το πως οι γυναίκες διαχειρίζονται την εικόνα του σώματος τους;

Γενικά τα τελευταία χρόνια ταξίδεψα περισσότερο, πήγα Τουρκία, δούλεψα Βιέννη, δούλεψα εδώ στην Aμερική και απέκτησα διαφορετικές  εμπειρίες, μέσα από τις οποίες κατάλαβα, ότι το πιο σημαντικό στον χώρο του modeling είναι να προσπαθήσεις να μην επηρεάζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο από τις γνώμες, τα λόγια, τις κακοπροαίρετες κριτικές των άλλων και λέω όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί είναι αδύνατον να μην επηρεάζεσαι καθόλου. θα πρέπει να έχεις δύναμη, γιατί τελικά το να διαχειριζόμαστε την εικόνα μας και το σώμα μας είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά μία εικόνα.

Ξεκινάει αρχικά από μέσα μας, με το πως εμείς νιώθουμε καλά, με το πως εμείς τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας. Θεωρώ ότι οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται πάνω σε αυτόν τον τομέα έχουν θέματα με την εικόνα του σώματος τους και με το πως   το διαχειρίζονται. Yπάρχουν κάποιες που έχουν βουλιμικές τάσεις, άλλες προσπαθούν να πολεμήσουν την νευρική ανορεξία, ενώ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι στρέφονται ενάντια στην δικιά τους ομορφιά και αρνούνται να το αντιμετωπίσουν.

  1. Μπορεί κατά τη γνώμη σου το επάγγελμα ενός ατόμου (π.χ. διαιτολόγος, chef, μοντέλο κτλ.) να επηρεάζει το πως αντιμετωπίζει και επιθυμεί να είναι το σώμα του;

Αυτή η ερώτηση θα έλεγα αποτελεί την συνέχεια της προηγούμενης. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό συμβαίνει, διότι με αυτό δουλεύουμε. Aν η εικόνα μας δεν είναι προσεγμένη, αν η εικόνα μας δεν είναι έτσι όπως ακριβώς την επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης, τότε αυτόματα χάνουμε και την δουλειά. Παρόλ’ αυτά να τονίσω ότι αυτό που κερδίζει ένα πελάτη είναι η ενέργεια που εκπέμπεις και αυτήν την ενέργεια την καθορίζει το πως νιώθεις εσύ μέσα στο σώμα σου. Αυτό έχω εκλάβει εγώ από την δικιά μου προσωπική εμπειρία. Τις περισσότερες φορές που κέρδισα και πήρα την δουλειά ήταν γιατί είχα ωραία διάθεση, είχα ωραία αύρα, μεγάλο χαμόγελο και τόση όρεξη να δουλέψω, που τελικά έπαιρνα την δουλειά και είχαμε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Δεν σου κρύβω βέβαια, ότι πλέον  η μόδα έχει πάρα πολλά πρότυπα να παρουσιάσει και δεν είναι μόνο το πρότυπο του σώματος που μοιάζει με κρεμάστρα, οι περισσότερες πελάτες σε επιλέγουν για την περσόνα που παρουσιάζεις, για αυτό που είσαι, για την ιστορία που έχεις να παρουσιάσεις. Ότι είσαι μία κοπέλα που βγάζει και εκπέμπει υγεία. Δεν διαλέγουν άτομα τα οποία εμφανίζονται άψυχα μόνο και μόνο γιατί είναι αδύνατα, γιατί αυτή η μόδα με χαρά μπορώ να πω ότι πέρασε και ευτυχώς που πέρασε. Τα μοντέλα πρέπει να είναι υγιής, να έχουν δύναμη, να φοράνε το προϊόν και να κάνουν τους πιθανούς καταναλωτές να νιώσουν καλά και αυτοί, όπως και εμείς μέσα σε αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να νιώσουμε καλά και να αγαπάμε το σώμα μας και τότε το αποτέλεσμα της εξωτερικής μας εικόνας θα βρίσκεται σε αρμονία με την εσωτερική μας πραγματικότητα.

  1. Πόσο σημαντικό είναι να μας αρέσει το σώμα μας;

Συνειδητοποίησα, ότι ο λόγος που δουλεύω αυτά τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο είναι γιατί άρχισα να αγαπάω ουσιαστικά τον εαυτό μου, άρχισα να δουλεύω με το σώμα μου, άρχισα να το προσέχω, κατάλαβα ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνω, τι μου κάνει καλό και έβλεπα να έχω διαφορετική δύναμη, πήγαινα στην δουλειά μου και το σώμα είχε διαφορετική ενέργεια συνεργαζόταν άψογα με αυτό που ήθελα να αποδώσω και μετά έπαιρνα τα συγχαρητήρια.

Συγχαρητήρια όχι για την εμφάνιση μου, αλλά συγχαρητήρια για το πως νιώθω μέσα σε αυτήν. Όσο φροντίζω εγώ το σώμα μου με υγιή τρόπο και χωρίς να στερούμε πράγματα, γενικά χωρίς να ακουμπάω τις υπερβολές, ένιωθα πιο δυνατή, οι πόζες μου ήταν πολύ διαφορετικές, η απόδοση μου υψηλή και αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και άλλο με αυτόν τον τρόπο. Μπορώ να πω ότι η γυμναστική παίζει απαραίτητο ρόλο σε αυτό, γιατί σε βοηθάει να έχεις καλύτερο έλεγχο του σώματος σου και της κίνησης σου.

  1. Έχεις βιώσει κάποιο ρατσιστικό γεγονός έναντι στην γυναίκα, βάζοντας στο στόχαστρο την σωματικής της διάπλαση (είτε σαν παρατηρητής, είτε εσύ η ίδια);

Προσωπικά δεν έχω βιώσει κάποιο ρατσιστικό γεγονός για το γυναικείο  φύλο μέσα στον χώρο του modeling, βέβαια μιλάω πάντα σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία. Όπως ανέφερα και πριν η μόδα έχει προχωρήσει τόσο πολύ και ίσως είμαι τυχερή που απολαμβάνω και δουλεύω με την νεωτεριστική της μορφή. Θέλουν να υπάρχει ποικιλία στην αγορά, να υπάρχουν κοπέλες με διαφορετικό τύπο σώματος, ώστε να μπορούν να εκπροσωπήσουν διαφορετικές εταιρείες και τελικά να ικανοποιήσουν τους εκάστοτε πελάτες.

Μπορεί να έχω ακούσει φυσικά ότι δεν επέλεξαν κάποιο κορίτσι ή αγόρι λόγω των κιλών τους, ή ότι δεν ταίριαζαν στην φιλοσοφία μίας εταιρείας, αλλά δεν μπορώ να το αποκαλέσω αυτό ρατσισμό. Αυτό το βλέπω σαν επιλογή του πελάτη τι ακριβώς θέλει να παρουσιάσει και με ποιόν τρόπο. Δεν είναι ρατσιστικό, δεν έχω ακούσει ας πούμε, ότι είσαι χοντρός ή κάτι παρόμοιο.

Τέτοιες συμπεριφορές αναπαράγουν βία και αρνητικότητα στον χώρο και ευτυχώς που πλέον δεν τις χρησιμοποιούν, είναι πολύ παλεακές συμπεριφορές. Αν ο τρόπος που θα εκφράσει ο πελάτης την γνώμη του για ένα μοντέλο διακατέχεται από σεβασμό και εκτίμηση για αυτό, αυτή η κριτική δεν είναι ρατσιστική, θα έλεγα μάλιστα πως μία κριτική βοηθάει να πας πιο ψηλά.

  1. Θεωρείς ο κλάδος της μόδας επιδρά θετικά ή αρνητικά στην ψυχολογία των γυναικών που παρουσιάζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση με το σώματος τους;

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος της μόδας μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά πάνω σε μία γυναίκα, η οποία δεν τα έχει ακόμα πολύ καλά με τον εαυτό της ή έχει πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτό την οδηγεί στο να επηρεάζεται πολύ εύκολα. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο. Πρέπει να έχεις πού γερό στομάχι για να αντέξεις και τις κριτικές και την απόρριψη μίας δουλειάς. Nα μην σε πάρει από κάτω και να πιστεύεις ότι αυτό που έχεις μέσα σου σαν άνθρωπος είναι αυτό που θα σε κάνει να κερδίσεις άλλες δέκα δουλειές παρόλο που μπορεί να σε απέρριψαν σε μία.

Το κακό είναι ότι οι περισσότερες κοπέλες ξεκινάνε πάρα πολύ μικρές και για αυτό θα πρέπει να είναι δίπλα τους οι γονείς τους ή άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση της μόδας, όπως ένα πρακτορείο μοντέλων, ένας manager, οι οποίοι ξέρουν πως θα καθοδηγήσουν το μοντέλο με ασφάλεια και υποστήριξη. Έχω ακούσει διάφορα βέβαια και για πρακτορεία, όπου λέγανε στα κορίτσια ότι πρέπει να χάσουν κιλά και άλλα και άλλα, σε σημείο που τα κορίτσια λιμοκτονούσαν και αποκτούσαν εμμονές γύρω από την τροφή, τα κιλά και το σώμα τους. Εδώ το  πιο σημαντικό ρόλο τον παίζει ο γονιός, ο οποίος θα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί για να διαχειριστούν μαζί όλες τις ματαιώσεις και το άγχος που καλείται να αντιμετωπίσει ένα μοντέλο. Η κατανόηση, η πλήρης αποδοχή και η επικοινωνία με τους γονείς μπορούν να αποτρέψουν οποιονδήποτε ψυχικό τραυματισμό ενός μοντέλου.

Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ δεν ξεκίνησα πολύ μικρή, οπότε είχα μέχρι ένα σημείο την επίγνωση μου για το πως να διαχειριστώ και να κινηθώ σε κάποιες  έντονες συγκινησιακά καταστάσεις. Η εμπειρία μου και η αυτοπεποίθηση που είχα αναπτύξει μέχρι εκείνη την στιγμή που ασχολήθηκα επαγγελματικά με το modeling δεν μου επέτρεψαν να επηρεαστώ από αρνητικά σχόλια. Είμαι πολύ τυχερή που είχα δίπλα μου τον άντρα μου, τους γονείς μου, τους φίλους μου που μου θύμιζαν συχνά το ποια είμαι και γιατί πρέπει να αγαπάω τον εαυτό μου όπως είναι.

  1. Με ποιους τρόπους θεωρείς ότι ο χώρος της μόδας και αυτοί που την εκπροσωπούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους και να το φροντίσουν;

Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, επειδή έχει γίνει μία στροφή σε όλο αυτό και έχει φύγει  η τόσο πολύ επίδειξη ότι για να είναι μία γυναίκα θελκτική πρέπει να είναι πολύ αδύνατη, όμορφη, αψεγάδιαστη, με τέλειες αναλογίες και τέλεια χαρακτηριστικά, έγιναν ουσιαστικά βήματα για να αναδείξουν την γυναίκα όχι σαν προϊόν αλλά σαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Πολλές γυναίκες που δούλεψαν χρόνια μέσα σε αυτόν τον χώρο βγήκαν και επιτέλους μίλησαν για την ψυχολογικά και την σωματική βία που βίωσαν, μπροστά στην προσπάθεια να κάνουν καριέρα και αυτό που κατάλαβαν ότι τελικά κατέληξαν να μην αγαπάνε τον εαυτό τους και να γίνονται αυτό-καταστροφικές. Αυτές οι δηλώσεις αφύπνισαν τις γυναίκες, οι οποίες αποφάσισαν να προστατευτούν μπροστά σε όλη αυτήν την έκθεση που βιώνουν στον χώρο της μόδας.

Επιπλέον, οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια αποφασίζουν να κάνουν καμπάνιες, στις οποίες πρωταγωνιστούν γυναίκες με παρά πάνω κιλά ή καλύτερα γυναίκες με όλους τους τύπους σώματος και έτσι βάζουν στο παιχνίδι της μόδα όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτου κιλών, χρώματος και χαρακτηριστικών. Όλες οι γυναίκες είναι όμορφες και ελκυστικές, εφόσον βέβαια το πιστέψουν  οι ίδιες και δώσουν στον εαυτό τους ότι καλύτερο μπορούν. Ο χώρος της μόδας έχει αρχίσει να συμβαδίζει πλάι πλάι με την ισορροπία της ψυχικής υγείας των γυναικών. Τέλος, διάσημα μοντέλα προσπαθούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχικές ή σωματικές διαταραχές διοργανώνοντας φιλανθρωπικές καμπάνιες, προσφέροντας την στήριξη, κατανόηση και δύναμη. Από ότι βλέπουμε ο χώρος της μόδας είναι πλέον πλάι στις γυναίκες και όχι απέναντι, όπως ήταν πριν από χρόνια.

8. Εσύ τι συμβουλή θα έδινες στα νέα κορίτσια, για να μάθουν να διαχειρίζονται την αλλαγή στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν;

9. Η αγάπη και η φροντίδα για το σώμα μας βοηθάει να βελτιώσουμε και να ανυψώσουμε την αυτό-εικόνα μας; Και αν ναι γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό;

Θα το γυρίσω λίγο και θα πω αρχικά ότι ο άνθρωπος πρέπει να ορίσει πρώτα μέσα του και να αναγνωρίσει ποια είναι η εικόνα που έχει για τον εαυτό του και στην συνέχεια θα ορίσει ποια είναι η κατάλληλη αγάπη και φροντίδα για το σώμα του και τι του ταιριάζει. Θεωρώ επίσης ότι η αυτό-εικόνα ενός νέου ανθρώπου είναι πιο ευμετάβλητη. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει πιο σταθερή. Οπότε θα απαντήσω στην ερώτηση σου με κέντρο αναφοράς πιο ώριμων ανθρώπων. Όταν το άτομο έχει μία όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του και αναγνωρίζει τα δυνατά και αδύνατα του σημεία είναι πιο έτοιμος να διαχειριστεί την σωματική και ψυχική του υγεία και να την προστατεύσει. Οι περισσότεροι από εμάς, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, αργήσαμε να αντιληφθούμε την έννοια της αυτό-εικόνας και της σημαντικότητας της. Οπότε για να κάνω μία ανακεφαλαίωση των όσων είπαμε, αναγνώριση του εσωτερικού μας κόσμου και η αγάπη προς αυτόν θα μας οδηγήσει να ενεργήσουμε σωστά και να κάνουμε επιλογές, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα δικά μας δεδομένα και αξίες, πράγμα που θεωρώ σε οδηγεί σίγουρα σε ευτυχισμένες και γαλήνιες στιγμές.