Γίνε προπονητής της ζωής σου: 5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ

Φτάνουμε λοιπόν σε ένα σημείο που όλα σταματάνε, το μυαλό μας ζεσταίνεται από τις πολλές σκέψεις, οι σκέψεις τριγυρνάνε ενοχλητικές και θορυβώδεις μέσα μας, το σώμα μας βρίσκεται σε μία συνεχή διέγερση και ένταση, οι φόβοι μας ξανά ζωντανεύουν και οι αναμνήσεις παίρνουν το πηδάλιο της ζωής και εμείς στεκόμαστε παρατηρητές σε όλο αυτό, περιμένοντας να εμφανιστεί ένα χέρι βοήθειας να μας τραβήξει ψηλά και να αναδυθούμε στις μέρες ηρεμίας και γαλήνης. Και αν αυτό το χέρι έχει τα δικά μας χαρακτηριστικά και κουβαλάει το βάρος της ζωής μας, μπορεί να μας σηκώσει και να ξαναπάρουμε τον έλεγχο. Πως α καταφέρουμε να είμαστε προπονητής του ίδιου μας του εαυτού;

ΌΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

προπονητής ζωής

5 βήματα για να γίνεις προπονητής της δικής σου ζωής.

1.Γνώρισε καλά τον εαυτό σου.

Πολλές φορές θεωρείται δεδομένο ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας και ότι έχουμε μία συνειδητή επίγνωση για τις σκέψεις που κάνουμε, για τα συναισθήματα μας, για τα όνειρα μας και για τις επιθυμίες μας. Παρόλα αυτά κατά καιρούς παρατηρούμε ότι τα βιώματα μας και οι εξωτερικές συνθήκες δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, με τα στερεότυπα μας και με τις επιδιώξεις μας. Αυτή η ασυμφωνία προκαλεί άγχος και ένταση και καταλήγουμε να είμαστε μπλοκαρισμένοι σε καταστάσεις και περιβάλλοντα που δεν μας χωράνε και δεν μας ταιριάζουν.

Αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο και χώρο να επεξεργαστούμε τι συμβαίνει μέσα μας, ποια εξωτερικά ερεθίσματα μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι είναι αυτό που δεν μας ταιριάζει. Η συνειδητή ενδοσκόπηση που προκύπτει μας οδηγεί σε σωστές αποφάσεις και επιλογές, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με την εσωτερικές μας επιταγές και προσδοκίες.

Αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα επιφέρει προσωπική ανάπτυξη και ανέλιξη στον τομέα που επιθυμούμε.

2. Να ξαναδώσουμε νόημα σε βασικές έννοιες που καθορίζουν την ζωή μας: επιτυχία, ασφάλεια, το νόημα της ζωής μας.

Τα γνωστικά σχήματα που κουβαλάμε μαζί μας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μας, το νόημα που δίνουμε στις πιο σημαντικές αρχές και αξίες στην ζωή μας, οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές μας και τον τρόπο αντίληψης των συνθηκών της ζωή μας. Το νόημα που έχουμε αποδώσει γύρω από την έννοια της αποτυχίας, της ασφάλειας, την αποδοχής, της απόρριψης κ.α. καθορίζει τις αντιδράσεις μας στα εξωτερικά ερεθίσματα, τις επιλογές μας και την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Τα γνωστικά σχήματα που κουβαλάμε μαζί μας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μας, το νόημα που δίνουμε στις πιο σημαντικές αρχές και αξίες στην ζωή μας, οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές μας και τον τρόπο αντίληψης των συνθηκών της ζωή μας. Το νόημα που έχουμε αποδώσει γύρω από την έννοια της αποτυχίας, της ασφάλειας, την αποδοχής, της απόρριψης κ.α. καθορίζει τις αντιδράσεις μας στα εξωτερικά ερεθίσματα, τις επιλογές μας και την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να ξαναδώσουμε νόημα σε αυτές τις σημαντικές αξίες, σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά, απελευθερωμένα από τα οικογενειακά στερεότυπα που δεν ταιριάζουν πλέον σε εμάς.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

3. Εντόπισε τα όρια σου και γνωστοποίησε τα στο κοντινό σου οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, όταν αυτό χρειαστεί.

Το να εντοπίσουμε τα προσωπικά μας όρια και αντοχές απαιτεί πρώτα να έχουμε έρθει κοντά με τον αυθεντικό μας εαυτό. Εφόσον έχουμε αναλογιστεί τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ψυχικά γεμάτοι και υγιής και τι είναι αυτό που πρέπει να αποβάλλουμε από την ζωή μας για να απαλλαγούμε από την τοξικότητα και τις ανησυχίες, είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε ποια θα είναι τα προσωπικά μας όρια. Τα όρια αυτά είναι πολύ σημαντικά για να θωρακίσουμε την προσωπική μας ισορροπία και ηρεμία. Πρέπει να τα σεβόμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι και μετά θα τα σεβαστούν και οι άνθρωποι που πραγματικά μας νοιάζονται και μας αποδέχονται όπως ακριβώς είμαστε.

Τα όρια είναι αυτά που κάνουν φανερό και ξεκάθαρο τον χαρακτήρα μας στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.

4. Αγάπησε και αποδέξου την διαφορετικότητα σου.

Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου και ο λόγος ? ο λόγος είναι ότι για να καταφέρεις να αγαπήσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι, θα πρέπει να καταρρίψεις κοινωνικά στερεότυπα, οικογενειακές αξίες και θεσμικές αρχές που δεν σε εκφράζουν και που δεν σε βοηθάνε να απελευθερώσεις την αλήθεια σου και την αυθεντικότητα σου. Και όταν λέμε την αλήθεια μας, τι ακριβώς εννοούμε? Εννοούμε ό,τι κουβαλάει η ψυχή μας, η μνήμη μας και τα θέλω μας. 

Είναι εντάξει να πονάς και να απογοητεύεσαι, είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός και να ξεχωρίζεις, είναι εντάξει να ταιριάζεις σε αλλά θεσμικά και κοινωνικά πλαίσια, είναι εντάξει να νιώθεις άνετα μέσα στο σώμα σου και στο μυαλό σου. Και όλα αυτά είναι εντάξει, γιατί είσαι «εσύ», γιατί είσαι διαφορετικός και αυτό χρειάζεται η κοινωνία για να προχωρήσει προοδευτικά προς την ευημερία όλων των οργανισμών.

Γίνε μέρος και εσύ με την διαφορετικότητα σου στην πρόοδο της κοινωνίας.

5. Θέσε τους στόχους σου και συνέχισε να ονειρεύεσαι.

Ο σχεδιασμός των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων απαιτεί την προσεκτική και ολοκληρωμένη ενδοσκόπηση του εσωτερικού μας εαυτού. Αν θέσουμε μία στοχοθεσία βασισμένη στις δικές μας επιθυμίες και θέλω, μία στοχοθεσία που ενστερνίζεται τις αξίες μας και τα ιδανικά μας τότε μόνο προκύπτει ένα τόσο δυνατό κίνητρο στην ζωή μας, το οποίο μας τραβάει και μας έλκει προς την πραγματοποίηση των ονείρων μας.

Απαραίτητα εργαλεία για τον ευκολότερο προγραμματισμό των στόχων μας είναι ένα σημειωματάριο, μέσα στο οποίο θα καταγράφονται επιθυμίες και στόχοι ανά σειρά προτεραιότητας, υποχρεώσεις και οι ανάλογοι χρονικοί περιορισμοί για την ολοκλήρωση τους, καθώς και το ημερήσιο πρόγραμμα μας. Το σημειωματάριο παίζει τον ρόλο της υπενθύμισης και της οργάνωσης των δραστηριοτήτων μας , με σκοπό να αποθηκεύουμε τις σημαντικές υποχρεώσεις και πληροφορίες.

Οι στόχοι φτάνουν στην επίτευξη τους όταν η δράση μας μέσα στην ημέρα ακολουθεί το πρόγραμμα που θέσαμε από την αρχή.

Διαβάστε επίσης,  Οριοθέτηση: Έννοια και τεχνική