9+1 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

autoektimisi-kai-paidi

 Όλοι κατά καιρούς έχουμε ακούσει στα μέσα μαζικής επικοινωνίας κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ειδικό παιδαγωγό να αναφέρει συχνά την έννοια της αυτό εκτίμησης και του αυτό σεβασμού για την υγιής συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει αυτoεκτίμηση; Πως καλλιεργείται; Και τι ρόλο παίζουν οι γονείς στην  προσπάθεια του παιδιού να αποκτήσει μία γερή θεμελιώδες αυτοεκτίμηση; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε παρακάτω.

 Αυτοεκτίμηση ονομάζουμε την αίσθηση της αξίας που αποδίδουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Σύμφωνα με τον γνωστό συγγραφέα και επιστήμονα φυσικής, Braden (1992), η αυτοεκτίμηση αναφέρεται «στην διάθεση αντιμετώπισης του εαυτού ως επαρκή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωή και ως άξιος ευτυχίας.» Με άλλα λόγια, το άτομο αξιολογεί από μόνο του, πόσο ικανό, σημαντικό επιτυχημένο και άξιο είναι και σύμφωνα με αυτήν την αξιολόγηση αποφασίζει τι επιλογές θα κάνει στην ζωή του, τι στάση συμπεριφοράς θα υιοθετήσει απέναντι στους άλλους και απέναντι στον εαυτό του, με ποιες ηθικές αρχές θα πορευτεί και πως θα ορίσει το μέλλον του. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο ενός ανθρώπου.

 Πως φτάνουμε στο σημείο να έχουμε μία σταθερή και ρεαλιστική αυτοεκτίμηση για τον εαυτό μας; Η απάντηση κρύβεται πίσω από την διαδικασία παρατήρησης και επεξεργασίας του εαυτού μας στις διάφορες περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικογενειακές συνθήκες που  ξεδιπλώνονται στο πέρας της ζωής μας.  Μια  ουσιαστική εικόνα του εαυτού μας προκύπτει από την αναγνώριση των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της προσωπικότητάς μας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα προτερήματα μας, αλλά να αναγνωρίζουμε και να «αγκαλιάσουμε» τα ελαττώματα μας, με σκοπό να τα βελτιώσουμε και να τα μετατρέψουμε σε προτερήματα.  Σε όλη την διαδικασία της βαθύτερης γνωριμίας με τον εαυτό μας, το γνωστικό σχήμα «ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και συγχρόνως ξεχωριστός από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.» είναι η βάση για την ομαλή  και υγιής συνύπαρξη των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας και σεβόμενος τα προσωπικά σου όρια και τα όρια του άλλου.

αυτοεκτίμηση

Τι μπορεί να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους; Τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια και τα λόγια των γονέων. Ο πρώτος καθρέφτης της προσωπικότητας είναι η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις των γονέων απέναντι στις ενέργειες, στα έργα καις τις πρωτοβουλίες που επιδεικνύουν τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωή τους. Παρακάτω αναγράφονται κάποιες συμβουλευτικές προτάσεις, που μπορούν να ενσωματώσουν οι γονείς στην προσωπική τους διαπαιδαγώγηση.

  1. Πείτε στα παιδιά σας, ότι τα αγαπάτε και επικοινωνήστε τους τα θετικά συναισθήματα που σας γεμίζει η παρουσία τους.
  2. Επιβραβεύστε οποιαδήποτε εκδήλωση πρωτοβουλίας και ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν τα παιδιά.
  3. Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπροστά τους, γιατί είναι πολύ πιθανόν να πιστέψουν ότι θα έρθει και η σειρά τους να μπουν στο στόχαστρο της κριτικής.
  4. Μην επεμβαίνετε συνέχεια στην επίλυση προβλημάτων που θα έπρεπε να αναλαμβάνουν τα παιδιά σας. Αυτό βέβαια το κρίνετε εσείς οι ίδιοι ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, τις δυνατότητες και την ηλικία των παιδιών σας.
  5. Περάστε χρόνο μαζί τους και δείξτε τους πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς και για την ευτυχία σας. Όταν τα παιδιά νιώθουν σημαντικά για το οικογενειακό περιβάλλον, ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση που τρέφουν για τον ίδιο τους τον εαυτό.
  6. Αποτελέστε παράδειγμα προς μίμηση, με το να δέχεστε έμπρακτα και να αναγνωρίζετε την μοναδικότητα του άλλου, όχι μόνο προς τα μέλη της οικογένειας σας, αλλά και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
  7. Επιβραβεύστε την αποτυχία και την προσπάθεια, πολύ περισσότερο από την επιτυχία. Η επανάληψη της προσπάθειας και η επιμονή σε αυτό θα τους μυήσει σιγά, σιγά στην διαδικασία της εξέλιξης και της ανάπτυξης του εαυτού, μέσα από δυσκολίες και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.
  8. Αποτελέστε συναισθηματικό στήριγμα για αυτά κάθε φορά που αναζητάνε την ασφάλεια και την φροντίδα από εσάς, ανεξάρτητα φύλο και ηλικία.
  9. Ενισχύστε την συμμετοχή των παιδιών σας σε διάφορες δραστηριότητες, είτε ομαδικές, είτε ατομικές για να δοκιμάσουν και να αναγνωρίσουν καλύτερα τα προσωπικά τους όρια και τις επιθυμίες τους.
  10. Τέλος, προσπαθήστε να βελτιώστε την δικιά σας εκδοχή του εαυτού και να την αγαπήσετε ακόμα περισσότερο, γιατί αυτή η εκδοχή της προσωπικότητας σας, αποτελεί την «φωλιά» αγάπης, φροντίδας και προστασίας για όλη σας την οικογένεια.