«Mα, δεν θα μεγαλώσει ποτέ …;», «σαν μικρό παιδί κάνει…» ή «λειτουργεί σαν να είναι έφηβος…» και άλλα παρόμοια σχόλια ακούγονται συχνά από τον κοντινό κοινωνικό περίγυρο ανδρών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μία παιδική ανεμελιά ή κάποια εφηβική ελευθερία που αποφεύγουν να αποχωριστούν.

 

Τέτοιου είδους σχόλια και άλλες παρόμοιες διατυπώσεις συνήθως επιφέρουν μία αρνητική ή καλύτερα επικριτική διάθεση, γεμίζοντας ενοχές και αισθήματα κατωτερότητας στους άνδρες που απολαμβάνουν την παιδική αφέλεια και ενέργεια που κρύβουν μέσα τους. Και το ένα φέρνει το άλλο… και το αποτέλεσμα είναι οι μεν να καταπιέζονται να γαλουχήσουν την παιδικότητα τους και οι δεν να επιφορτίζονται με αρνητικότητα και να μην αποδέχονται την παιδική πλευρά του άνδρα.

ΆΝΔΡΑΣ

Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε αυτούς που δεν μπορούν να αποδεχτούν την παιδικότητα σε έναν άνδρα ώριμης ηλικίας, να γνωρίσουν τι υπολανθάνει πίσω από αυτήν την τόσο παιδική ενέργεια;

1. Αυθορμητισμός- γνησιότητα: Η παιδική διάθεση εκφράζει πάντα μία αίσθηση αλήθειας και γνησιότητας του χαρακτήρα και κάπως έτσι εκδηλώνεται και στο «σώμα του άνδρα». Ένας άνδρας, ο οποίος εργάζεται, έχει οικογένεια, ή απολαμβάνει μία όμορφη ερωτική και φιλική σχέση μπορεί να εκδηλώνει τον πραγματικό του εαυτό μέσα από χαμόγελα, δραστηριότητες, παιχνίδια και πειράγματα που του θυμίζουν την παιδική του ηλικία και μαζί με αυτήν γλυκές και αθώες αναμνήσεις. Η τρυφερότητα και η νοσταλγία είναι στοιχεία που αγκαλιάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις μαζί τους.

2. Περιέργεια-αναζήτηση: η περιέργεια των παιδιών καταλήγει μόνο σε ένα αποτέλεσμα… στην μάθηση, στην εξέλιξη και στην στοχευμένη γνώση. Και κάπως έτσι λειτουργεί και στους ενήλικες, εφόσον η περιέργεια παραμένει εποικοδομητική και δεν μεταμορφώνεται σε κακεντρεχές κουτσομπολιό. Συνήθως οι άντρες που εκδηλώνουν αυτήν την παιδική περιέργεια, απολαμβάνουν τα ταξίδια σε άγνωστα μέρη, τα οποία δεν αποτελούν κοσμοπολίτικους προορισμούς. Το άγνωστο τους εξιτάρει, κάνοντας έτσι ενδιαφέρον την ζωή τους, με τον τρόπο που το επιθυμούν.

3. Ελευθερία-εξέλιξη: Σε όλη την παιδική μας ηλικία, γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας και μαζί με αυτήν την προσωπική μας ταυτότητα. Η ελευθερία αποτελεί το πρώτο τρόπαιο που αποκτάται κατά την παιδική ηλικία και που θα διεκδικείται σε όλο το υπόλοιπο της ζωής. Οι άντρες που αποδέχονται την ζωντανή παιδική τους φύση, επιθυμούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, όχι για να μην υπολογίζουν τον άλλον η για να μην κάνουν πίσω τα θέλω τους, αλλά για να μπορούν να συνεχίσουν να αγαπάνε τον εαυτό τους και να εξελίσσονται σαν μονάδες αλλά και σαν ομάδες. Η ελευθερία αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για να ανθίσει η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους.

4. Φαντασία: η φαντασία εκτιμάται πολύ σε ένα άντρα. Είναι μία δεξιότητα που ενυπάρχει κιόλας από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως στα πρώτα παιδικά χρόνια, όταν καλούνται τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους για να παίξουν μόνα τους ή με άλλα παιδιά, για να αντιμετωπίσουν τους πρώτους παιδικούς φόβους, να καλύψουν ερωτηματικά και να ομορφύνουν την καθημερινότητα τους ή να γλυκάνουν τους προβληματισμούς τους. Η φαντασία που ενυπάρχει σε ένα παιδί σημαίνει δύναμη και αυτό-προστασία, σημαίνει αποτελεσματικότητα, σημαίνει δημιουργία, σημαίνει ζωντάνια. Η φαντασία είναι ένα χαρακτηριστικό που απαιτείται σε οποιαδήποτε επαγγελματική ανέλιξη και θαυμάζεται κυρίως από την /τον ερωτικό σύντροφο. Το χιούμορ είναι μία ένδειξη ζωηρής φαντασίας.

5. Χαμένα παιδικά χρόνια: Η παιδική αφέλεια και οι παιδικές αντιδράσεις όταν λαμβάνουν χώρα στην ανδρική συμπεριφορά μπορεί να σημαίνουν την επιθυμία για αναβίωση των παιδικών χρόνων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδικά χρόνια κάποιων ανθρώπων δεν φαντάζουν τόσο ιδανικά. Άλλες φορές το κακοποιητικό περιβάλλον, οι πολυάριθμες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, οι πολυσήμαντες επιδιώξεις των γονέων ή άλλα τραυματικά γεγονότα, υποχρεώνουν τα παιδιά να ωριμάσουν πολύ πιο γρήγορα από αυτό που αναμένεται από την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη τους, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να γευτούν την ξένοιαστη και τόσο αθώα καθημερινότητα που δικαιούνται να βιώνουν τα παιδιά.

Έτσι, υπάρχει περίπτωση να κουβαλάει ο άνδρας μέσα του την ανάγκη να υπάρξει μία ξένοιαστη παιδική φιγούρα, παρόλο που ο παράγοντας της ηλικίας του και οι υποχρεώσεις δεν του το επιτρέπουν.

Προσοχή-σημείωση! (απευθύνεται στους άνδρες και σε όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν την παιδική φιγούρα μέσα τους…)

H παιδική φύση ενυπάρχει μέσα σας και θα είναι πάντα εκεί να σας υπενθυμίζει ότι έχετε δικαίωμα στην χαρά και στα χαμόγελα μέχρι δακρύων, έχετε δικαίωμα σε στιγμές δυνατής συγκίνησης, έχετε δικαίωμα σε γοερά κλάματα, έχετε δικαίωμα στο να βιώνετε την στιγμή αυθόρμητα και έντονα, όσο ένα παιδί, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να αφήνεται ανεξέλεγκτη την παιδική φιγούρα να καταπατάει και να παραβιάζει τα συναισθήματα και τα όρια των άλλων. 

Οφείλετε στον ίδιο σας τον εαυτό να μην κρύβεστε πίσω από την παιδική φιγούρα για να αποποιηθείτε ευθύνες και υποχρεώσεις, αλλά να καταφεύγετε σε αυτήν για να σας θυμίζει ότι η παιδική μα πλευρά δεν αναγνωρίζει ηλικία, φύλο, εθνικότητα ή άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά ενυπάρχει μέσα μας για όσο το επιθυμούμε.